Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

21/3 - Δράσεις για την Ημέρα κατά του Ρατσισμού


21/3 Ημέρα κατά του Ρατσισμού


Απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καρατομεί το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, το δικαίωμα στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια και να διεκδικήσουμε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, που να σέβεται και να μας χωράει όλους. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής λοιπόν, προχωράμε σε δράσεις με σκοπό να τονίσουμε την αναγκαιότητα αυτή και ενωθούμε όλοι σε έναν κοινό στόχο.






ΔΡΑΣΕΙΣ:


14:00 | Γνωριμία με παιχνίδια άλλων πολιτισμών και εποχών
Πλατεία Μικρασιατών
(Φοιτητικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Δρόμοι της Ανατολής”)

14:00-19:00 | Ανταλλακτικό παζάρι και συλλογική κουζίνα
Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (Μεγάλο Αίθριο)
(Ανταλλακτικό Δίκτυο Ρεθύμνου “Ροδιά” και Πολιτιστικές Ομάδες Παν/μίου Κρήτης – Ρέθυμνο)













21:00 | Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο συνήθης φασισμός” (Obyknovennyy fashizm) του Mikhail Romm (1965)

[Το ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ρομ (1965) αποτελεί μία προσέγγιση του ναζιστικού καθεστώτος ως κοινωνικού φαινομένου και μία αυστηρή καταδίκη της αποδοχής της φασιστικής νοοτροπίας από τις μάζες. Η ματιά του σοβιετικού σκηνοθέτη χρησιμοποιεί το υλικό από τα πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας για να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει το ζήτημα του εκφασισμού των μικροαστών και της παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα τους, όχι με κριτήρια απαραιτήτως κοινωνιολογικά αλλά με την επικουρική βοήθεια της ψυχολογίας. Ο Ρομ φωτίζει την ψυχολογία των μαζών η οποία ανακλά τις σκηνοθετημένες στρατιωτικές παρελάσεις, τις προβαρισμές δημόσιες ομιλίες του Φύρερ, την βαγκνερική ατμόσφαιρα μεγαλείου και δύναμης, τη μεγαλοπρέπεια του να είσαι Κυρίαρχος.


Ο φασισμός παρέσυρε τις μάζες γιατί κατόρθωσε να μπει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την πλάγια πόρτα του συναισθηματισμού, παραλύοντας προηγουμένως τέλεια τη λογική.
Βασίλης Ραφαηλίδης, 1966]


Πλατεία Μικρασιατών
(Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Ρεθύμνου)


Στο facebook