Πέμπτη, Μαΐου 17, 2007

Προβολή του 'Latcho Drom' και του 'Kahpe Bizans'

Aνακοίνωση: Λόγω βροχής η συναυλία της Μουσικής Ομάδας της Παρασκευής μετατέθηκε για την Κυριακή στις 18:00. Οι συναυλίες του Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθούν ακόμη και αν βρέξει.
Σε περίπτωση βροχής ακυρώνονται οι θερινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης και η δική μας.

'Latcho Drom' στη ρομανί σημαίνει 'καλό ταξίδι'. Και οι "Δρόμοι της Ανατολής" σας καλούν σε ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι από την Ινδία μέχρι την Ισπανία, παρέα με καραβάνια τσιγγάνων μουσικών και χορευτών. Ένα ταξίδι στο νομαδικό πολιτισμό των Ρομά, όπου η μουσική και οι εικόνες μιλούν περισσότερο από τα λόγια.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Tony Gatlif, τσιγγάνος στην καταγωγή και ο ίδιος, έγινε περισσότερο γνωστός στην Ελλάδα με την ταινία του 'Yπάρχουν ακόμη γελαστοί τσιγγάνοι' ('Gadjo dilo), 1994. Η συγκεκριμένη ταινία του, που έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και βραβεία διεθνών φεστιβάλ, δεν έχει προβληθεί ποτέ σε ελληνικούς κινηματογράφους.

Οι "Δρόμοι της Ανατολής" θα προβάλουν την ταινία στο πλαίσιο του φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, τη Δευτέρα 28 Μαΐου στις 21:00 στον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο μας στην αυλή του Κέντρου Νέων (είσοδοι από Τομπάζη 53 και Γερακάρη 30).

Σας περιμένουμε!

Στον παρακάτω παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=707643

Eπίσης οι διδάσκοντες Δημήτρης Κυρίτσης και Ηλίας Κολοβός, στο πλαίσιο των αντίστοιχων μαθημάτων τους Βυζαντινής και Οθωμανικής Ιστορίας, προβάλλουν την τούρκικη ταινία "Κahpe Bizans" (Άτιμο Βυζάντιο), παραγωγή του 2000, που διακωμωδεί τους τουρκικούς μύθους για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τις τουρκικές ταινίες της δεκαετίας του '80.

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα 56 του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας την Παρασκευή 25/5 στις 20:30 με αγγλικό υποτιτλισμό.

Μάθετε για το Βαλκανικό Λεωφορείο (Κομοτηνή 30/5-2/6)
http://komothnh.wordpress.com/2007/05/23/balkan-bus-ethnic-festival-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%9a%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b7%ce%bd%ce%ae/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε παιδιά. Αυτά χρειάζεται το Ρέθυμνο. Η Κινηματογραφική γιατί ψωλοκοπανάει;