Κυριακή, Μαΐου 10, 2015

Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη; Αναζητώντας μια άλλη ιστορία



Ο φοιτητικός σύλλογος «Δρόμοι της Ανατολής» και η εκπομπή «Πνεύμα Τριφασικό» αναζητούν την άλλη ιστορία των βασικών δυτικών αξιών. Σας καλούν να ακούσετε την εκπομπή «Πνεύμα Τριφασικό» την Τετάρτη 13 Μάη στις 7 μ.μ. στο κινηματικό ραδιόφωνο του Ρεθύμνου «Ράδιο Ψαλίδι» (psalidi.espivblogs.net, αναμετάδοση το Σάββατο 16/5 στις 6 μ.μ.) και να παρακολουθήσετε τη θερινή προβολή της κλασικής και πολυβραβευμένης ταινίας «Η Μάχη του Αλγερίου» (1966) του Gillo Pontecorvo την Πέμπτη 14 Μάη στις 8:30 μ.μ. στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων (Νικ. Φωκά/Μαρκύ Στενό 82, Παλιά Πόλη). 
Η «Μάχη του Αλγερίου» είναι μια ταινία που διερευνά τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, ένα αριστουργηματικό αντιαποικιοκρατικό ασπρόμαυρο φιλμ για την αλγερινή επανάσταση, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα του Πολέμου της Αλγερίας (1954-62).  Καταιγιστική, θυελλώδης, εστιάζει στην απροκάλυπτη ωμότητα της βίας και της καταστολής των γαλλικών στρατευμάτων, γεγονός που ενόχλησε τις γαλλικές κυβερνήσεις, οι οποίες και την είχαν απαγορεύσει ώς το 1971, ενώ δίχασε και την γαλλική κοινή γνώμη. Η πρώτη προβολή της στο Παρίσι (μια λογοκριμένη έκδοση που κατέβηκε αμέσως) σημαδεύτηκε από συγκρούσεις και διαδηλώσεις από ακροδεξιούς της OAS – Algerie (Οργάνωση Μυστικού Στρατού Αλγερίας) με την αστυνομία. Στη γαλλική τηλεόραση προβλήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2004!
Ταινία σταθμός στην εξέλιξη του πολιτικού σινεμά, ανάγκασε αρκετούς να την συγκρίνουν με το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Αϊζενστάιν. Κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ προτάθηκε και για τρία Όσκαρ.

Η σελίδα στο Facebook

Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: