Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2006

Εαρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Προβληματιστήκαμε για να βάλουμε ή όχι αυτή την εκδήλωση. Πρόκειται για την ίδια εκδήλωση που είχαμε κάνει ένα χρόνο πριν ("Χαμαμ, τσεσμέδες και το νερό στο Ισλάμ"), την οποία μας την έκανε 'παραγγελιά' το πανεπιστήμιο για να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του Εαρινού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, που διοργανωνόταν για δεύτερη φορά από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και δεν έμελλε να έχει συνέχεια το 2006, λόγω της άρνησης των ομάδων να συμμετάσχουν και λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε αργότερα με την παραπομπή του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου στο πειθαρχικό συμβούλιο...

- διαβάστε στο σχόλιο το κείμενο-απάντηση που έστειλαν οι πολιτιστικές ομάδες τον επόμενο χρόνο
- για το σκάνδαλο που ξέσπασε στο πανεπιστήμιου Κρήτης επισκεφτείτε τη σελίδα της "Πρωτοβουλίας κατά της ποινικοποίησης της κριτικής"
http://www.geocities.com/protovoulia_uoc/

1 σχόλιο:

dromoi tis anatolis είπε...

Το παρακάτω κείμενο προωθήθηκε από τους server του πανεπιστημίου προς όλους τους χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πανεπιστημίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ρέθυμνο 13-4-2006


Προς:

Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διεθνών
και Δημοσίων Σχέσεων
κο Νικόλαο Μαστοράκη


Κοιν.:
· τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης
κο Ιωάννη Παλλήκαρη
· την Αντιπρύτανι Φοιτητικής Μέριμνας και Υποδομών
κα Ιωάννα Γιατρομανωλάκη
· την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων
κα Στέλλα Παπαδάκη-Τζεδάκη
· την Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων (Ρέθυμνο)
κα Μαίρη Παπαδάκη
· τις Φοιτητικές Πολιτιστικές Ομάδες Ρεθύμνου
· τις Φοιτητικές Πολιτιστικές Ομάδες Ηρακλείου
· τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας


Θέμα: «Εαρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ»

Αξιότιμε κε Μαστοράκη,

Από την αρχή των επαφών για τη συμμετοχή μας στο Εαρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, εκθέσαμε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις Φοιτητικές Πολιτιστικές Ομάδες Ρεθύμνου και παρακωλύουν την ούτως ή άλλως υπό αντίξοες συνθήκες παραγόμενη προσφορά τους. Κυριότερο αυτών ήταν η ανυπαρξία φοιτητικού πολιτιστικού κέντρου στο Ρέθυμνο, που να αποτελεί εντευκτήριο των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων, χώρο δράσης και δημιουργίας και κρίκο σύνδεσης του πανεπιστημίου με την πόλη, καθώς το Φοιτητικό Κέντρο Ξενία είναι μόνο κατ’ όνομα «φοιτητικό». Ο εξαρχής ακατάλληλος χώρος στην περιοχή της Καλλιθέας, που είχε δοθεί στις Πολιτιστικές Ομάδες ως προσωρινή λύση, έκλεισε πριν από περίπου ένα χρόνο χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση, δείγμα του πώς η διοίκηση του Πανεπιστημίου αντιμετωπίζει τη δράση των ομάδων. Μία από τις προφάσεις που προβλήθηκαν τότε ήταν η δήθεν ανυπαρξία ή υπολειτουργία των πολιτιστικών ομάδων στο Ρέθυμνο.
Οι Φοιτητικές Πολιτιστικές Ομάδες Ρεθύμνου έθεσαν ως προϋπόθεση της συμμετοχής τους στο Εαρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, τη σημείωση εξελίξεων στο ζήτημα του φοιτητικού πολιτιστικού κέντρου. Παρόλο που σε συζήτηση στις 27 Φεβρουαρίου 2006 στο Φοιτητικό Κέντρο Ηρακλείου με τον κο Παλλήκαρη, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι θεωρεί ανίκανες τις ομάδες να διαχειριστούν ένα τέτοιο χώρο, φάνηκε στη συνέχεια θετικός. Ο κανονισμός λειτουργίας που μας ζητήθηκε έχει ήδη παραδοθεί, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί για καμία περαιτέρω εξέλιξη.
Επιπλέον θεωρούμε ότι η Πρυτανεία προωθεί έναν τεχνητό δυϊσμό μεταξύ της διοίκησης και των διδασκόντων/φοιτητών, παραγνωρίζοντας το ρόλο της, που είναι η προώθηση και υπεράσπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των συμφερόντων του Πανεπιστημίου, δηλαδή των φοιτητών και των διδασκόντων. Η παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων με την πίεση που ασκήθηκε προς τους συμβασιούχους συναδέλφους διδάσκοντες να υπογράψουν πεντάμηνες συμβάσεις για το προηγούμενο εξάμηνο, η μη δυναμική υπεράσπιση των μελών του Πανεπιστημίου που διώκονται για αποφάσεις που έλαβαν συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου προς το συμφέρον του, η υπονόμευση της μελλοντικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου με την παραχώρηση εκτάσεών του στο Δήμο Ρεθύμνης για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου, η μη ενεργητική υπεράσπιση του άρθρου 16 του συντάγματος για δημόσια και δωρεάν παιδεία, η μη δυναμική απάντηση στη συνεχή υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, που έχει ως αποτέλεσμα τη σκόπιμη υποβάθμισή τους, είναι ζητήματα με τα οποία η Πρυτανεία δημιουργεί ένα συγκρουσιακό κλίμα. Η χρηματοδότηση που προθυμοποιήθηκε η Πρυτανεία να χορηγήσει για το φεστιβάλ, δείχνει ότι το Πανεπιστήμιο είχε περιθώρια να επενδύσει στον πολιτισμό που θέλει να παράγει, αλλά επέλεξε να μην την εντάξει στον προϋπολογισμό των Φοιτητικών Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου, που ούτως ή άλλως δεν καλύπτει τις ανάγκες μας. Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να υπονοεί, πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου θεωρεί ότι η προσφορά μας - για να είναι ποιοτική - χρειάζεται κηδεμόνευση.
Οι Φοιτητικές Πολιτιστικές Ομάδες Ρεθύμνου θεωρούν ότι η παραγωγή πολιτισμού συνιστά πολιτική πράξη και αδυνατούν να συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ διοργανωμένο από ένα φορέα με του οποίου τους χειρισμούς δε συμφωνούν. Ένα φεστιβάλ είναι μία γιορτή. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε μαζί με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, δείχνοντας μία δήθεν αγαστή σχέση και συνεργασία και συγκαλύπτοντας το συγκρουσιακό κλίμα που υπάρχει.
Ως εκ των παραπάνω, η απάντηση για συμμετοχή των Φοιτητικών Πολιτιστικών Ομάδων Ρεθύμνου στο Εαρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ που πρόκειται να διοργανώσει η Πρυτανεία το Μάιο, δε μπορεί παρά να είναι αρνητική.

Με εκτίμηση,

Οι Φοιτητικές Πολιτιστικές Ομάδες Ρεθύμνου
(ακολουθούν αλφαβητικά οι ομάδες που υπογράφουν την επιστολή)

Αντιρατσιστική Ομάδα
Δρόμοι της Ανατολής
Θεατρική Ομάδα «Σκηνή και Σαπούνι»
Κινηματογραφική Ομάδα
Κινηματογραφιστική Ομάδα
Μουσική Ομάδα
Περιβαλλοντική Ομάδα